Zoals u misschien wel weet is het verkopen van werkende, nuttige technologie iets dat in het DNA van The Safe Group zit. Het gebeurt niet zelden dat wij over een bepaalde technologie kritisch zijn, herinner u de gezichtsherkenning bij ANPR camera’s.
Wij zijn hier best trots op, want technisch objectieve informatie is de basis van elke goed werkende opstelling. Hiermee verkrijgen en houden wij onze tevreden klanten. We zullen hier nooit mee stoppen.
Sinds de coronacrisis hebben veel bedrijven zich noodgedwongen moeten heroriënteren om toch nog een vorm van inkomsten te hebben. We hebben superveel respect voor de manier waarop dit gebeurd is en wensen deze bedrijven veel succes. Andere bedrijven echter blijken er al maanden en jaren een zaak van te maken om technologische luchtkastelen te bouwen, dingen te beloven die helemaal niet kunnen of die absoluut niet nuttig of werkbaar zijn. Daar hebben we minder begrip voor. Dus kruipen we in onze pen over de recente trend van koortscamera’s.
Allereerst de technologie
Wat men u ook probeert te verkopen, dat de technologie zeer duur en niet accuraat is staat als een paal boven water. De waardes van nauwkeurigheid op 0.3°C die je wel eens leest, zijn testwaarden in een labo setting. In de praktijk zal nog niet eens de helft van de metingen in deze situatie kunnen gebeuren.
Om een nauwkeurige meting te doen, heb je bij elke fabrikant sowieso een blackbody nodig. De blackbody is een soort van verwarmd “ijkpunt” die de camera gebruikt om een betere meting te doen. Die betrouwbaarheid van 50% wordt slechts gehaald met blackbody! Zonder blackbody zijn de afwijkingen nog veel groter aangezien de camera geen idee heeft van de omgevingsfactoren.
Een ander feit is dat de camera zeker niet je koorts kan meten, maar wel de temperatuur van je huid. Als je net van de fiets stapt, je motorhelm af zet of als je voor de meting nog je gezicht of voorhoofd hebt aangeraakt met je hand, zie je onmiddellijk dat de temperatuur heel anders gemeten wordt. Het is veelzeggend dat Flir, wereldwijd de marktleider in thermische camera’s, weigert te spreken over koortsmeting maar over “elevated skin temperature”. Zelfs de marktleider stelt zich zo kritisch op ten opzichte van de hype.
Heeft het wel nut?
Uiteraard zijn wij geen artsen. We hebben alle begrip voor de gedachte “beter iets dan niets doen”. Toch stellen wij ons vragen bij het nut van koortscamera’s.
Onderstaand filmpje legt uit wat ondertussen algemene kennis is over het virus: je bent het meest besmettelijk voor je symptomen (waaronder koorts) begint te krijgen.
De volgende vragen dringen zich dus op
Komt dit duur en inaccuraat detectiesysteem niet veel te laat? Tegen dat de persoon koorts heeft, heeft hij waarschijnlijk al vele anderen besmet.
Kunnen mensen zelf niet beter aanvoelen of ze koorts hebben, en is het niet beter om mensen hierover te sensibiliseren?
Een (vals) positieve meting brengt werk met zich mee, is die kosten/baten verhouding wel in orde?
Gaat iemand met een (valse?) negatieve meting zich niet risicovoller gedragen?
Heeft het niet meer zin om bijvoorbeeld mondmaskers uit te delen?
Als je weet dat een Chinese ‘koortscamera’ met blackbody (Hikvision, Dahua, Uniview) al snel op een kostprijs van ongeveer €20.000 komt, lijkt het toch alsof het meer zin heeft om gratis mondmaskers uit te delen aan de ingang en er op toe te zien dat ze goed gebruikt worden. Goedkoper, én minder gevaarlijk.
Wie weet schuilt hier nog een marketing-opportuniteit in :)
Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Stel ze ons!