Interza maakt van de strijd tegen zwerfvuil en sluikstort een absolute prioriteit. Voortaan zal Interza ieder jaar een uitgebreid sluikstortrapport presenteren met alle cijfers en gegevens in de strijd tegen sluikstorten. Zo kunnen alle betrokkenen de evoluties mee opvolgen en ook nieuwe ideeën lanceren.
Het eerste sluikstortrapport voor 2019 is af. Zo weten we dat Interza vorig jaar 1613 meldingen van sluikstorten kreeg. In het totaal werd er 88.76 ton sluikstorten opgeruimd. 67 % van de meldingen komt uit Zaventem, Wezembeek-Oppem is goed voor 19,6 %. Uit Kraainem, Steenokkerzeel en Kampenhout komen respectievelijk 10, 8,5 en 5 % van de meldingen. In 67 gevallen kon de dader geïdentificeerd worden en werd er bijgevolg een fikse boete uitgedeeld.
De hoeveelheid afval in de straatvuilnisbakjes kent een licht dalende trend (dankzij de strijd tegen het misbruik), het aantal zwerfvuilvrijwilligers in de intercommunale steeg van 338 tot 457. Het aantal scholen en verenigingen dat deelneemt aan de actie “Operatie Proper” steeg van 7 naar 13. In het totaal ruimden de vrijwilligers in 2019 maar liefst 864 zakken zwerfvuil op, dat zijn er 300 meer dan het jaar voordien. “Zeker de inspanningen van de vrijwilligers zijn indrukwekkend,” weet Marleen Ral, voorzitter van Interza. “864 zakken zwerfvuil, dat betekent tienduizenden blikjes, papiertjes of peukjes die anders op de grond waren blijven liggen. Onze “propere burgers” liggen ons nauw aan het hart, en omgekeerd weten we ook dat zij de steeds grotere inspanningen van Interza en de gemeente rond zwerfvuil en sluikstort naar waarde weten te schatten.”
“We drijven de strijd tegen het sluikstort verder op. Door de inzet van sluikstortcamera’s vergroot de pakkans. Ook wie het afval van thuis systematisch in een vuilnisbakje dropt, is voortaan niet meer veilig. De doelstelling is om over 5 jaar het aantal sluikstorten met 25 % te verminderen. Dat is erg ambitieus, maar daar hebben we geen schrik van!”, vult Jan Buysse, directeur bij Interza verder aan.