De Lokerse politie en de stad stellen dit jaar alles in het werk om veilige Feesten te garanderen. In het politiekantoor werd een nieuw commandocentrum ingericht waar een team beide festivalterreinen en de kermiszone nauwgezet via camera’s volgt. “Zo kunnen we snel ingrijpen in acute noodsituaties”, zegt noodplanambtenaar Luc Claus.
Net als op de Gentse Feesten maakten de opvallende betonblokken vorige zomer al hun intrede op de Lokerse Feesten in de nasleep van de verschrikkelijke aanslag in Nice waar een vrachtwagen inreed op een mensenmassa. Ook dit jaar lijkt de stad een beetje op een versterkte burcht door de versperring van de toegangswegen naar de Feestenzone.
”In tegenstelling tot vorig jaar toen de aanslag in Nice enkele weken plaatsvond voor de start van de Feesten hebben we ons dit jaar nog beter kunnen voorbereiden. We hebben extra collega’s kunnen optrommelen om ons te versterken en het aantal veiligheidsposten lichtjes uitgebreid. Tegelijkertijd hebben we ervoor gezorgd dat hulpdiensten nog vlotter door kunnen als dat nodig is”, verduidelijkt persofficier Rudi De Clercq. “Daarnaast trekken onze mensen dagelijks de baan op om het parkeergedrag te monitoren. We sturen altijd iemand van ons team op pad met een collega die versterking biedt vanuit een andere zone om er voor te zorgen dat er altijd minstens één iemand vertrouwd is met het terrein.”
Sneller ingrijpen Volledig nieuw dit jaar is de zogenaamde ‘Commandopost Operationeel’ (CP OPS) die is ingericht in het politiekantoor op de Oude Vismijn. De voorgaande jaren hield de politie al een oogje in het zeil via het cameranetwerk van de stad, maar dit jaar worden ook de festivalterreinen in de gaten gehouden met tijdelijke camerabeelden. “De Feesten waren nog nooit zo goed beveiligd als dit jaar”, zegt noodplanambtenaar Luc Claus. “Door de camerabeelden kunnen we in overleg met de politie snel ingrijpen. Bijvoorbeeld als het festivalterrein van de Fonnefeesten moet afgesloten worden eens het verzadigd is. Ook als er opstootjes ontstaan kan de politie snel manschappen ter plaatse sturen.”
Ook het Bijzondere Nood- en Interventieplan, kortweg BNIP, kreeg een grondige update dit jaar voor de Lokerse Feestweek. “Voor elk kraam hebben we een contactpersoon en weten we bijvoorbeeld of er gebruik gemaakt wordt van gasflessen. Dat kan cruciale informatie zijn als we in een noodsituatie, bijvoorbeeld bij een brand, snel moeten kunnen ingrijpen”, verduidelijkt Claus.
Dankwoordje Ondanks de drukte beleefde de politie een rustig openingsweekend met enkel kleine opstootjes. “Onze inzet wordt wel geapprecieerd door heel wat bezoekers. Net als vorig jaar spraken sommige bezoekers onze agenten spontaan aan om hen te bedanken voor hun aanwezigheid. ‘Jullie zorgen er voor dat we ons veilig voelen’, klinkt het dan”, aldus persofficier De Clercq.