Reeds 31 politiezones, steden en gemeenten hebben 109 camera's aangekocht via het nationaal raamcontract voor verplaatsbare bewakingscamera's. En ze plukken er de vruchten van. Zelf succesvol mobiele of verplaatsbare camera's inzetten? Dat is dit artikel iets voor u. Hieronder sommen we de belangrijkste richtlijnen van mobiele camera's voor u op.
Weinig tijd? Vraag onze gratis Mobiele Camera Gids aan en lees hem wanneer u tijd heeft (inclusief info over het raamcontract).
Mobiele of verplaatsbare camera’s: ze zijn de perfecte oplossing voor veel problemen waar steden en gemeenten mee geconfronteerd worden. Denk aan sluikstorten, zwerfvuil, vandalisme, enzovoort. Mobiele camera’s zijn snel en flexibel inzetbaar en de kost is vele malen lager dan vaste camerabewaking op het publieke domein. Om in elke situatie perfect te presteren is een moduleerbare mobiele camera, die aangepast kan worden aan de precieze situatie, de way to go. Uiteraard kent die flexibiliteit haar grenzen. Bij The Safe Group houden we ervan u goed te informeren over de mogelijkheden, zodat u perfect kan inschatten hoe u zo’n systeem optimaal inzet. We overlopen de belangrijkste richtlijnen van mobiele camera’s in de praktijk.
1) Type camera
De camera die perfect is voor alle doeleinden bestaat niet. U gaat zeker fabrikanten tegenkomen die beweren dat hun camera voor elke situatie perfect is, de realiteit is echter dat het resultaat veel beter zal zijn met een situatiespecifieke camera. Het kiezen van de juiste camera zal merkbaar zijn aan de kwaliteit van het beeld, maar ook aan de autonomie van de batterij. Een beweegbare camera zal handiger zijn voor realtime monitoring, maar misschien meer energie verbruiken. Een camera met IR-schijnwerpers zal in volledige duisternis nog beeld geven, maar zal veel energie nodig hebben om dat beeld te bekomen.
2) Statische bewaking versus Realtime monitoring
Of u nu een mobiele camera wil kopen of huren, het is belangrijk dat u zich op voorhand wat vragen stelt om het doel van de camera te bepalen. Wilt u de beelden vanop afstand live kunnen meevolgen en de camera kunnen bijsturen? Wilt u alarm krijgen bij beweging en onmiddellijk realtime kunnen volgen? Of dient de camera eerder om retroactief de beelden te kunnen raadplegen? Misschien wilt u de mobiele camera in beide situaties inzetten. Een moduleerbare mobiele camera waarbij u zowel het netwerk, als de camera zelf kan aanpassen in functie van het gebruik, is daarvoor aan te raden.
3) 4G versus andere netwerktechnologieën
Het voordeel van een 3G/4G-netwerk is dat het netwerk quasi overal beschikbaar is. Natuurlijk hangt daar ook een prijskaartje aan vast en is de traffic steeds beperkt tot een aantal gigabytes. Het raadplegen van beelden zal dus slechts occasioneel kunnen met deze technologie (u kan niet doorlopend live naar de beelden kijken). Als dit niet voldoende is, zijn er alternatieven zoals draadloze straalverbinding, commerciële internetverbindingen zoals VDSL of Telenet, of het stedelijk netwerk (bv. glasvezel). Als de camera flexibel ingezet moet worden, is het belangrijk dat al deze connecties ondersteund worden en plug-and-play gebruikt kunnen worden.
4) Autonomie versus stroomvoorziening
Niet overal waar u de mobiele camera wil inzetten, zal er elektriciteit voorhanden zijn. De batterij in de mobiele camera is hier ideaal voor. De autonomie verkregen door deze batterij staat in verhouding met het gewicht van de mobiele camera, en dus ook de handelbaarheid van het geheel (hoe meer batterij er nodig is, hoe zwaarder de camera wordt). Vaak is de mogelijkheid er wel om de camera toch op het stroomnet aan te sluiten. Er is bijvoorbeeld een aansluiting in de buurt waar ‘s winters kerstverlichting hangt of bij een evenement kan de camera aangesloten worden op een tijdelijke stroomkast. In dat geval dient de ingebouwde batterij als backup en kan het systeem wekenlang blijven werken.
5) Integratie in uw bestaand cameranetwerk
De manier waarop de beelden optimaal geconsulteerd worden, verschilt van situatie tot situatie. Bij statische bewaking met 4G-connectiviteit zijn de beelden moeilijk via het netwerk te raadplegen en is een verwisselbare opslag (bv. USB-stick) het best aangewezen. Bij realtime monitoring is het beste dat het camera naadloos wordt opgenomen in het aanwezige Video Management Systeem.
Conclusie
Er wordt heel enthousiast gereageerd op de verschillende toepassingen van de mobiele camera. Dit is heel terecht want het gebruiksgemak is groot, de mogelijkheden zijn zeer breed en het is een kostenefficiënte oplossing. Neem onderstaande checklist mee wanneer u een mobiele camera zoekt aan te kopen. Deze lijst helpt u op weg een camera die voor elke situatie goed inzetbaar is.
1) Basis met verwisselbare camera, zodat er voor elke situatie de juiste camera kan gekozen worden. 2) Opname op een verwisselbaar medium (USB-stick). Zorg ervoor dat deze gemakkelijk verwisselbaar is, dus zonder de camera te moeten demonteren. 3) Flexibel qua connectiviteit: zowel inzetbaar via 3G/4G, stadsnetwerk, publieke internetverbinding, WiFi en draadloze straalverbinding, en dit plug & play. 4) Autonoom opnamesysteem waarbij geen of een vrij beschikbare (gratis) software gebruik kan worden bij gebruik voor statische bewaking 5) Compatibel met elke courante video management software, compatibel met de Onvif Profile S standaard.