Aan uitdaging geen gebrek in Leuven. Deze provinciestad heeft een bevolkingsgroei van maar liefst 1000 mensen per jaar. Daarnaast is het de oudste studentenstad die wekelijks 40.000 (!) studenten te gast heeft. Daarom zoekt de stad actief naar technologische hulpmiddelen voor een betere veiligheid, mobiliteit en leefbaarheid.
De uitdaging: overname van een verouderd netwerk
Leuven was één van de eerste steden met een stedelijk cameranetwerk. Ondertussen is dat stedelijk cameranetwerk bijna 20 jaar oud. Het is niet moeilijk zich voor te stellen dat er heel wat verouderde technologie over te nemen was die moest worden geïntegreerd in een nieuw systeem.
Bij het initiële plan, 20 jaar geleden, werd er geen rekening gehouden met uitbreidingen en het intensieve gebruik van camerabeelden dat anno 2019 de norm is. Ook op gebied van netwerk performance en data security stamde het netwerk overduidelijk uit een ander tijdperk. Kortom, een situatie die dringend verbeterd moest worden. Daarbovenop was er nood om bestaande en nieuwe investeringen, ANPR, mobiele systemen, track & trace, enzovoort te integreren in de videowall en waren er uitdagingen bij het efficiënt gebruiken van deze tools op vlak van usability en betrouwbaarheid.
Hoe we dit hebben gedaan
Bij The Safe Group staan twee zaken centraal: de beste technologie en de beste functionaliteit voor de gebruiker.
We hebben de beste technologie voorzien op verschillende vlakken:
Met Genetec Streamvault vervingen we de centrale servers door de meest performante systemen op de markt. Resultaat: meer dan de helft van de servers kan uitvallen zonder dat de politie hinder ondervindt.
Een volledige test, staging en productieomgeving werden opgezet met een change en release management, waardoor nieuwe functionaliteiten snel en uitvoerig getest kunnen worden zonder impact op het productiesysteem. Zaken kunnen aanpassen en testen zijn cruciaal om innovatief te blijven. Door deze set-up kunnen we dit doen zonder impact op de productieomgeving.
Het kernnetwerk werd vervangen door een volledig redundante set-up met standaard linksnelheden van 10 Gbps en meer.
Het stadsnetwerk werd geactualiseerd en elke locatie werd voorzien van twee of meer netwerkpaden, bijvoorbeeld door een netwerk ring, een wireless backup of failover over 4G.
Alle mogelijke netwerk security technologieën werden voorzien in het kernnetwerk en het netwerk in de straten van Leuven.
Een volledige monitoring, logging en managementomgeving werd geïnstalleerd die elk component, elke handeling en elke boodschap van elk systeem van het volledige netwerk controleert en realtime in de gaten houdt.
Maar ook de functionaliteit voor de gebruikers kreeg alle nodige aandacht:
De videowall functionaliteit werd onder de loep genomen om van de videowall een nuttiger instrument te maken. Scenario’s werden geïntroduceerd waardoor met één druk op de knop de volledige videowall én alle betrokken clients de juiste beelden weergeven. De videowall controllers werden vervangen om vlotter meer beelden te kunnen weergeven.
Eenvoudige en beveiligde workflows werden opgezet om beelden te exporteren en te delen.
Een aanloopperiode met extra aandacht voor gebruiksvriendelijkheid was deel van de overname. In deze periode legden we een intensieve focus op de gebruikers van het systeem, die voor de rest van het traject een enorme meerwaarde zal hebben.